середу, 30 квітня 2014 р.

Технології та протоколи обчислювальних мереж



Очевидно, що будь-яка комп'ютерна мережа - це складний комплекс взаємопов'язаних і узгоджено функціонуючих програмних і апаратних компонентів. Основним завданням, розв'язуваної при створенні комп'ютерних мереж, є забезпечення сумісності обладнання по електричних і механічних характеристиках, а також забезпечення коректної передачі даних і однозначною їх інтерпретації на основі сумісності обслуговуючих мережу програм. p align="justify"> При передачі повідомлень учасники мережевого обміну повинні прийняти безліч угод, щоб розуміти один одного на різних рівнях - від фізичного до прикладного. Наприклад, на фізичному рівні вони повинні узгодити значення і форму електричних сигналів, спосіб визначення довжини повідомлень, домовитися про методи контролю достовірності і т. п. А на прикладному - домовитися про однозначне поданні переданої та отриманої інформації програмами, з якими працює користувач.
Формалізовані правила, що визначають послідовність і формат повідомлень, якими обмінюються учасники мережевого обміну, способи їх передачі та інтерпретації називаються протоколом.

Нові протоколи розробляють компанії, які займаються створенням і впровадженням пристроїв, програм і мережевих послуг. Якщо протокол набуває популярності серед інших виробників, то він може закріпитися в рекомендаціях однією з стандартизуется організацій: Міжнародного союзу електрозв'язку (ITU), Міжнародного інституту стандартизації (ISO) або Інституту інженерів з електротехніки та електроніки (IEEE). Після цього протокол стає фактичним мережевим стандартом, на нього починають орієнтуватися тисячі виробників. p align="justify"> Комунікаційні протоколи можуть бути реалізовані як програмно, так і апаратно. Програмний модуль, що реалізовує деякий протокол, часто скорочено також називають "протоколом". При цьому співвідношення між протоколом - формально певною процедурою і протоколом - програмним модулем, що реалізовує цю процедуру, аналогічно співвідношенню між алгоритмом рішення деякої задачі і програмою, що вирішує цю задачу. p align="justify"> Найважливішим етапом у розвитку мереж стала поява стандартних мережевих технології, що дозволяють швидко і ефективно об'єднувати комп'ютери різних типів на основі стандартного мережевого обладнання (мережевих адаптерів, кабелів зі стандартними роз'ємами) і однієї з популярних мережевих операційних систем, що підтримують загальноприйняті комунікаційні протоколи.
Мережева технологія - це узгоджений набір стандартних протоколів і реалізують їх програмно-апаратних засобів (наприклад, мережевих адаптерів, драйверів, кабелів і роз'ємів), достатній для побудови комп'ютерної м

Немає коментарів:

Дописати коментар

Поділитись / подобається: